Anasayfa / Tusluk

Tusluk

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), her yıl Eylül ve Nisan aylarında olmak üzere 2 kez yapılan, ÖSYM’nin Türkiye geneli için yaptığı ve sadece Ankara’da yapılan bir sınavdır.

Sınav 2 basamaktan oluşamaktadır. Tıbbî Yabancı Dil Sınavı ve Bilim sınavı. İlk basamak olan Yabancı Dil Sınavının amacı Bilim Sınavına girecek adayları seçmektir. Bilim Sınavı olarak adlandırılan ikinci basamak sınavının amacı ise bu sınav sonucuna göre tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmektir.

Yabancı Dil Sınavından en az 50 puan alanlar ancak bilim sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda 20 metin bulunmakta olup her metinle ilgili 5 tane soru bulunmaktadır. Toplam 100 sorudan oluşan bir sınavdır. Yabancı Dil Sınavında alınan puan, sınavda yapılan doğru sayısıdır.Yanlış sayısı net alınan puanı etkilememektedir. Önceki iki yıl içinde yapılan yabancı dil sınavlarına katılıp bu sınavların en az birinde 50 ve üstü puan alanlar isteklerini bildirmeleri halinde Yabancı Dil Sınavından muaf tutululurlar.Ayrıca 2009 yılında yayımlanan yeni yönetmeliğe göre ÜDS veya KPDS‘den alınacak 50 puan da muafiyet sağlamaktadır.

Bilim Sınavı; 2009’da yapılan düzenlemeyle sınava sadece Tıp fakültesi mezunları girebilmektedir.Sınavda Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki testten oluşmaktadır.ancak açılan davanın sonuçlanması sonucu tekrar sınava tıp fakültesi dışı adaylar da girebilmektedir ancak bu adaylara açılan kadro sayısı son derece azdır. bu adaylar sonavda KTBT kitapçığı yerine TTB-2 kitapçığı almaktalar. TTBT-1 anatomi, histoloji-embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji ve tıbbi farmakoloji gibi alanlara ilişkin sorulardan, KTBT ise dahiliye ve cerrahi gruplarına dahil alanlar ile pediatri ve kadın hastalıkları ve doğum gibi alanlara ilişkin sorulardan oluşmaktadır.

Adaylar tercihlerine göre Tıp fakülteleri, Sağlık bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda uzmanlık eğitimlerini alabilirler. Çok zor olan bu sınavda sorgulanan bilgi yükü Türkiye’deki en yoğun sınavdır . Son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavında birinci olmuş hekimlerimiz şunlardır.

1- Eylül 2001 Tus Birincisi Dr. Yakup ERGÜL
2- Nisan 2002 Tus Birincisi Dr. Hüseyin TEKEREK
3- Eylül 2002 Tus Birincisi Dr. Deniz KAMBERAÇAR
4- Nisan 2003 Tus Birincisi Dr. Salih Kozan
5- Eylül 2004 Tus Birincisi Dr. Çağrı GÜVEN
6- Nisan 2005 Tus Birincisi Dr. Gökçen GÖKÇE
7- Eylül 2005 Tus Birincisi Dr. Esra GÜCÜK
8- Nisan 2006 Tus Birincisi Dr. Türker BABUÇÇUOĞLU (Rize'nin Pazar ilçesindeki evinde tabancayla kendisini vurarak intihar etti)
9- Eylül 2006 Tus Birincisi Dr. Sercan OKUTUCU (TUS Tarihinin En Yüksek Puanı ile)
10-Nisan 2007 Tus Birincisi Dr. Rizvan İMAMALİYEV
11-Eylül 2007 Tus Birincisi Dr. Fulya YAYLACIOĞLU
12-Nisan 2008 Tus Birincisi Dr. Pınar Doğan
13-Eylül 2008 Tus Birincileri Dr. Servet ALTAY ve Dr. Kazım Serhan ÖZCAN
14-Nisan 2009 Tus Birincisi Dr. Ali Onay
15-Eylül 2009 Tus Birincisi Dr. Ali Fuat Sarp
16-Nisan 2010 Tus Birincileri Dr. Abuzer KAYAR ve Dr. Mehmet Giray Ersöz

Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık için branş seçme sınavıdır.

TUS diğer alanlarda olduğu gibi iktidarın ilgi odağına dönüşmüş sağlık bakanlığı tarafından yapılan baskılar sonucu mevzuat değiştirilmek istenmektedir. 2010’da yaşanan KPSS sorularının dışarı sızması olayı bahane edilerek 19 Eylül 2010’da yapılması planlanan sınav tarihi belli olmamak üzere 2010 içinde yapılması şartıyla ertelenmiş daha sonra sağlık bakanlığının isteği üzerine mevzuata açıkca aykırı olmasına rağmen senede tek sınav olmak üzere ilkbahar(nisan) 2011 sınavı ile birleştirilerek aralık 2011’de yapılması planlanmıştır ancak hekimlerce protesto edilmesi ve dava açılması üzerine geri adım atılmış ve 12 Aralık 2010’da yapılmıştır. 12 Aralık 2010’da yapılan sınav, ÖSYM bilimsel kadrosunun değiştirilmesinden payını almış ve yanlış olduğu düşünülen 8 soru için dilekçeler adaylar tarafından gönderilmiş ancak 4soru iptal edilmiştir. bunun üzerine adaylar tarafından ÖSYM’ye dava açılmıştır. TUS yönetmeliğinde tekrar değişiklik isteyen iktidar sağlık bakanlığı tarafından yeni bir yönetmelik için çalışmaların başlatıldığının sinyalini vermiştir. bu değişiklikleirn Eylül 2011 itibariyle geçerli olacağı sanılmaktadır. Değişikliklerde sınava girmek için devlet hizmetinin tamamlanması bir önkoşul olarak geçeceği düşünülmektedir.

Cevapla

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.